De opkomst van Waterpasseerbare bestrating of infiltratiebestrating merk je ook in Arnhem. Dit type bestrating is herkenbaar aan het ontbreken van afvoerputten en -kolken. Dit is mogelijk doordat het water bij waterpasseerbare bestrating meteen via het wegdek wordt afgevoerd. Afvoerputten en -kolken zijn vaak niet in staat om bij hevige regenval het water snel genoeg af te voeren, met mogelijk ondergelopen straten en kelders tot gevolg.
Om eventuele problemen door onvoldoende afvoercapaciteit te voorkomen is er een oplossing bedacht in de vorm van ‘waterpasseerbare bestrating’ door de firma Aqua Flow. Deze oplossing is waterpasseerbare bestrating. Waterpasserende/doorlatende bestrating is een innovatieve technologie die wordt gebruikt om regenwater effectief af te voeren en het risico op wateroverlast te verminderen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de voegen tusen de waterpasseerbare stenen (ook bekend als ‘Kloostermanstenen’ en ‘Infiltratiestenen’) breder zijn dan bij een standaard bestrating. Deze voegen zijn gevuld met speciaal grit waardoorheen het water kan worden afgevoerd. Daardoor kan het water worden opgevangen in een ondergrondse opvangbak, van waaruit het dan gelijkmatig door de grond kan worden geabsorbeerd.
Door directe afvoer via het wegdek te faciliteren, helpt waterdoorlatende bestrating bij het verminderen van oppervlakteafvoer, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het voorkomen van overstromingen.
Reiniging van waterpasseerbare bestrating voor optimale werking
Het is van essentieel belang dat waterpasseerbare bestrating het water goed kan afvoeren. Echter zullen de brede voegen na verloop van tijd vervuild raken, waardoor de afvoercapaciteit sterk af zal nemen of zelfs helemaal stagneert. Daarom is het belangrijk dat vuile voegen op tijd, en op een correcte manier en met specialistische machines van het opgehoopte vuil worden ontdaan. Wij gebruiken hiervoor 2 verschillende technieken die we hieronder zullen toelichten.
Het reinigen van Waterpasseerbare bestratingen met water
De eerste methode die we gebruiken, is door middel van een door onszelf ontwikkeld systeem. Dit systeem maakt gebruik van een speciale roterende spuitkop waarmee water onder hoge druk al frezend de voegen ontdoet van all het in de voegen verzamelde vuil. Daarna wordt het losgekomen vuil weggespoeld en vullen we de voegen weer op met schoon grit en leggen we alle stenen weer strak vast. Het opnieuw vullen van de voegen heeft een positief bijkomend effect, want vuil blijft nu op het wegdek liggen en komt niet in de voegen terecht. Dit zorgt ervoor dat de volgende reiniging en stuk sneller gaat en dus de schoonmaakkosten omlaag brengt.
Reinigen van waterpasseerbare bestrating met lucht
Frezen en reinigen met water zoals eerder beschreven levert een uitstekend resultaat op, maar heeft echter een groot nadeel. Er komt een behoorlijke hoeveelheid vuiligheid uit de voegen terecht op het wegdek. Het opruimen van dat vuil neemt behoorlijk wat tijd in beslag, vaak meer tijd dan het reinigen van de voegen zelf.
Om te voorkomen dat we te veel tijd besteden aan het opruimen, hebben we besloten om eens goed te bekijken om te zien hoe we dat zouden kunnen oplossen. Uiteindelijk zijn we tot een oplossing gekomen en hebben we nu een machine die aan onze vereisten voldoet. We hebben namelijk een systeem ontwikkeld waarmee we het vuil uit de voegen kunnen verwijderen door middel van lucht, en het losgekomen vuil gecontroleerd wordt weggewerkt.
Deze machine werkt zeer effectief en draagt bij aan een diepere reiniging van de voegen, in sommige gevallen tot aan de onderkant van de stenen. Hierdoor werkt de afvoercapaciteit van de waterpasseerbare bestrating weer optimaal voor lange tijd.
Vermoedt u vermindering van de afvoercapaciteit van waterpasseerbare bestrating?
Als u het idee heeft dat waterpasseerbare bestrating onder uw beheer niet meer optimaal werkt, dan kunnen wij voor u een infiltratiemeting uitvoeren waarmee we eventuele problemen kunnen vaststellen, en u de mogelijke oorzaak van het probleem aangeven. Meer informatie over de metingen van dit onderzoek vindt u op de pagina: ‘infiltratiemetingen’.
Extra informatie opvragen over het reinigen van waterpasseerbare bestrating in Arnhem?
Door op onderstaande knop te klikken kunt u een demonstratie aanvragen om u te overtuigen.